Het Anti-klaagkwadrant© – De tien universele aspecten van het leven

1. Gezondheid

Denk daarbij aan jouw algemene gezondheidstoestand. Hoe voel je je van dag tot dag? Doe je aan sport? Eet je wel genoeg? Rook je? Hoe staat het met je gewicht? Laat je de auto wel eens staan en ga je met de fiets? Hoe vaak ga je met de trap in plaats van met de lift? Voel je je wel lekker?

2. Geluk

Een keiharde definitie van geluk of gelukkig zijn is moeilijk te geven. Dat hoeft ook helemaal niet. Iedereen streeft naar zijn eigen geluksniveau en dat is voor iedereen verschillend. Geluk heeft te maken met positieve emoties als vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid. Jij weet vast wel wat hier wordt bedoeld.

3. Partner en kinderen

Denk hierbij aan je man of je vrouw, je vriend of vriendin en alle eventuele nakomelingen die hier uit zijn voortgekomen. Je mag hier natuurlijk ook gewoon ook lezen je gezin. Het zijn net als je familie mensen die het dichtste bij je staan en die je het meeste liefhebt.

4. Familie

Denk hierbij aan je ouders, je broers en zussen (als je die hebt), je opa en oma (als die er nog zijn), je ooms en tantes, neven en nichten en alle andere bloedverwanten. Familie is waar je uit voortkomt want je hebt de helft van het DNA van je vader en de andere helft van je moeder.

5. Werk en carrière 

Denk hierbij aan je huidige baan, je salaris en andere beloningen en alles wat verder met je loopbaan te maken heeft. Dus ook het reizen wat je voor je werk doet (of het in de file staan) en het studeren dat je voor je werk doet. Hier mag je natuurlijk ook ‘school’ of ‘opleiding’ lezen als je nog niet werkt.

6. Geld en bezit

Denk hierbij aan alles wat met materiële, fysieke waarde te maken heeft. Het (spaar)geld dat je ter beschikking staat maar ook de schulden die je hebt van hypotheek of andere leningen. Het is de som van je vermogen, van wat je waard bent als plus en min met elkaar zijn verrekend.

7. Vrienden

Ze zeggen wel eens dat je échte vrienden op de vingers van één hand kunt tellen, de rest zijn kennissen. Hoeveel heb jij er? Denk hierbij aan de vrienden die echt voor je klaar staan als het er toe doet, die oprecht in je geïnteresseerd zijn, die je al heel lang kent en waar je een echte band mee hebt opgebouwd.

8. Collega’s

Denk hier met name aan je directe collega’s, diegenen met wie je het meest intensief samenwerkt. Dat is vaak maar een heel beperkte groep en met een een beetje geluk hoort je baas daar ook bij. Maar denk ook aan partners, opdrachtgevers en andere ‘samenwerkenden’ (als je bijvoorbeeld zelfstandig ondernemer of ZZP-er bent).

9. Hobby’s en creativiteit

Hier mag je denken aan alles wat niet met werken te maken heeft. Dit is wat je doet als je het werk van je hebt afgeschud en misschien is het wel wat je zou doen als je niet hoefde te werken. Dit is waar de mens zich werkelijk onderscheidt van het dier, het komt voort uit onze onbegrensde creativiteit en nieuwsgierigheid.

10. Vakantie en vrije tijd

Denk hierbij aan jouw ‘persoonlijke tijd’, jouw ‘eigen tijd’, de vrije avonden en weekends, je vrije dagen en je vakantietijd. Die hoeven niet perse gevuld te zijn met hobby’s bedrijven of creatief zijn. Hieronder valt ook het zalige nietsdoen, het bankhangen, het wandelen, het ‘laat-alles-maar-even-gaan’ en ‘laat-de-boel-de-boel-maar-lekker-zijn’. Echt vrij zijn heeft alleen maar betekenis ten opzichte van echte inspanning. Echt vrij zijn is een kunst in zichzelf.

Ga terug naar de toelichting op het Anti-klaagkwadrant©

Ga terug naar het Anti-klaagkwadrant© zelf